Pagina de start a forumului TRANSPORT PUBLIC TRANSPORT PUBLIC
FORUMUL Organizatiei Non-Guvernamentale "TRANSIRA"

Pagina Principala Pagina Principala    Site metrou Site Metrou
FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Sustinem transportul electric!
Stiri, noutati transport public Botosani
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRANSPORT PUBLIC -> Judetul BOTOSANI
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

Data inscrierii: 18/Oct/2005

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:02    Titlul subiectului: Stiri, noutati transport public Botosani Raspunde cu citat (quote)

Una dintre cele mai proaste vesti pe care am dat-o este cea referitoare la demiterea directorului general al Eltrans SA, Ioan Comarita.
Acest om a fost tinta atacurilor violente ale viceprimarului Florin Ghiorghita, un taximetristo-dubagiu notoriu ce a sabotat cit a putut activitatea societatii de transport in comun. Nu numai el, desigur.
Dubagiilor le statea in cale un om cu pregatire si cu suflet. Dupa ce l-au tocat metodic, au reusit in cele din urma sa-l "elimine".
Deocamdata nu comentez mai mult.

O sa prezint citeva articole publicate de-a lungul vremii in ziarul local, Jurnalul de Botosani. Concluziile le veti trage singuri.

http://www.jurnaluldebotosani.ro/

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:07    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tramvaiul, o cenusareasa intre celelalte mijloace de transport

Cândva era considerat cel mai convenabil mijloc de transport, iar punerea sa în folosinta se realiza în urma unui studiu care reflecta nevoile de pe atunci ale orasului. Trebuie mentionat ca municipiul Botosani a fost singurul oras din tara care introducea transportul electric cu tramvaiul dupa perioada comunista. În primii ani de folosinta, acest mijloc de transport a cunoscut o dezvoltare rapida. Începând cu anul 1989 au fost construiti mai bine de 16 kilometri de cale simpla de rulare. În numai cinci ani de zile au fost date în folosinta cele doua linii de tramvai, 101, în anul 1991 si linia 102, în 1994. În anul 1995 au fost începute lucrarile pentru construirea celei de-a treia linii, însa au fost abandonate în 1998, desi ramasese de construit doar un kilometru. Urmatoarele investitii sau facut doi ani mai târziu când societatea Eltrans, sprijinita de o firma germana a schimbat vechile vagoane cu altele, mult mai moderne. A urmat o perioada în care transportul electric cu tramvaiul a fost „uitat” si poate pentru prea mult timp investitiile au întârziat sa apara. În schimb a fost înfiintat un alt mijloc de transport, cel în regim de maxi taxi. De doi ani de zile se încearca resuscitarea acestui mijloc de transport, lucrarile demarând în 2006 cu înlocuirea caii de rulare. În acest timp, societatea a primit din bugetul local doar 700.000 de lei, bani cu care a fost achizitionat si montat un macaz automat în zona Garii si a fost schimbata bucla de întoarcere din apropierea societatii E.On Moldova si cea din zona Luceafarul. Tot cu sprijinul Primariei au fost construite refugii în toate statiile de tramvai din oras. Odata cu trecerea timpului au crescut si dorintele societatii Eltrans si ale Primariei. În 2008, societatea îsi propune schimbarea buclei de întoarcere de la Mobila si în colaborare cu Primaria municipiului Botosani va fi realizat un amplu proiect de modernizare a acestui mijloc de transport. Am încercat sa aflam mai multe detalii despre proiectele de viitor ale societatii de transport Eltrans de la Ioan Comarita, directorul acestei societati.

Andreea Agache: Care sunt planurile de viitor ale societatii Eltrans?
Ioan Comarita: Eltrans, ca si celelalte societati din tara, îsi doreste ca transportul public din oras sa devina unul european. Pentru acest lucru se încearca promovarea unor noi programe de investitii. Societatea noastra în colaborare cu Consiliul Local al municipiului Botosani îsi propune sa realizeze o strategie de modernizare a transportului în comun si, pe baza acestei strategii, normal ca vor rezulta niste proiecte. Pentru realizarea acestora se va încerca accesarea unor fonduri europene pentru a se face parteneriat public privat cu firme care doresc sa investeasca. Noi am conturat o strategie la nivel de societate si speram sa ne ajute si Consiliul Local.
A.A.: În ce consta aceasta strategie?
I.C.: Consta în modernizarea retelei de contact care are 18 ani de functionare si în care nu s-a investit absolut nimic. Dorim sa facem o retea elastica pentru a nu se mai rupe firele si astfel sa reducem la minimum toate defectiunile care apar la retea si care sunt absolut normale daca luam în considerare gradul de uzura. De asemenea ne propunem modernizarea depoului si încercam astfel sa îmbunatatim si conditiile de munca. Vrem sa modernizam si sistemul de taxare si sa introducem autotaxarea.
A.A.: Vorbeati despre conditiile de munca… ce salariu are un muncitor si câti angajati aveti? Sunt oameni care au renuntat sa lucreze aici si au plecat în strainatate?
I.C.: Avem 38 de taxatori si 33 de vatmani, iar salariul mediu al unui angajat este putin peste zece milioane de lei. E si normal ca oamenii sa plece în afara sa lucreze pe un salariu de 1500 de euro. Avem doi vatmani care au plecat în strainatate. La o frecventa de sase minute la ora de vârf avem 14-15 vagoane care functioneaza. Pentru ca treaba sa se desfasoare în conditii normale avem nevoie de cel putin 40 de vatmani. La urgenta asa ne-ar trebui 8-10 vatmani. Noi am initiat si o scoala de vatmani pentru cei care vor sa încerce aceasta meserie. Am mai facut trei serii din 1990 pâna în 2007 si toti vatmanii pe care îi avem sunt scolarizati pe banii societatii. Societatea a evoluat cum a evoluat. O mare parte din personal, oameni care erau bine pregatiti au plecat din societate si sa stiti ca se simte lipsa lor. Acum ce a ramas… sunt si oameni cu pregatire, dar sunt si oameni mai putin pregatiti. Problema e ca îi demotiveaza si salarizarea, zece milioane nu este un salariu nici foarte mic, dar nici foarte mare.
A.A.: Una din îmbunatatirile pe care ati spus ca vreti sa le aduceti acestui mijloc de transport este introducerea autotaxarii. Odata cu acest lucru, cei 38 de taxatori vor fi disponibilizati. Se opun angajati dumneavoastra introduceri acestui sistem?
I.C.: Într-adevar cei 38 de taxatori vor fi disponibilizati pentru ca va disparea aceasta meserie, dar vom încerca sa-i integram în alte domenii. Autotaxarea este un sistem modern si spre asta ne îndreptam. Am achizitionat câteva aparate de autotaxat pe care le-am introdus cu titlu de proba. Ele functioneaza, problema e ca achizitionarea lor presupune niste bani. Noi trebuie sa achizitionam aparate de eliberat bilete, dar si validoare pentru care am avea nevoie de 500.000 de euro. Am facut documentatia si sunt sigur ca aceasta investitie nu se poate face decât cu bani locali sau din fonduri europene pentru ca societatea nu are potenta financiara. La doua vagoane am introdus opt astfel de aparate. O parte din angajati încearca sa demonstreze ca nu functioneaza si le blocheaza introducând tot felul de obiecte. Am vrut sa ma conving ca ele functioneaza si sunt bune.
A.A.: Cu ce alte probleme se mai confrunta societatea? Au fost unele zvonuri cum ca vagoanele ar fi în stare avansata de uzura si nu mai aveti piese de schimb pentru a le repara. Cum comentati?
I.C.: Nu. Avem 26 de vagoane si functioneaza în medie 14-15. Celelalte sunt în diverse stadii de revizie. Noi reconditionam vagoanele, avem piese de schimb din rezerve, iar pe cele stricate le reparam. În general, situatia sta bine la acest capitol. Avem noroc de aceste vagoane pe care le-am adus din Germania. Desi le-am luat la mâna a doua au fost foarte bine întretinute. Personal mi-as dori vagoane modernizate cu choppere (variatoare de tensiune) care sunt mult mai fiabile. Avem din partea unei societati germane, Violea Transport Europa o propunere sa ne faca un proiect de strategie si dezvoltare. Astfel, vom putea sa accesam fonduri structurale si împrumuturi de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare cu o dobânda foarte mica si cu rambursare în 10-15 ani. Deocamdata, propunerea lor este în studiu. Se face strategia si se scoate la licitatie. Daca vor voi sa participe ar fi foarte bine pentru noi pentru ca ne-ar facilita împrumuturi de la BERD.
A.A.: Care este cea mai mare problema cu care se confrunta în momentul de fata societatea Eltrans?
I.C.: Transportul în comun din Botosani a fost considerat o cenusareasa si nu s-a investit nimic. Sunt orase ca Timisoara sau Cluj care au facut investitii foarte mari si unde se fac dotari. S-au adus minibuze cu 22 de locuri care sunt mai adecvate pentru strazile oraselor. Consiliul Local al municipiului Botosani ar putea sa achizitioneze astfel de minibuze si sa le dea în folosinta societatii noastre. Daca s-ar aduce 25 de astfel de minibuze ar fi perfect. Legat de cea mai mare nemultumire… Cum sa faci profit daca calea de rulare a transportului cu maxi-taxi corespunde cu cea a tramvaiului? Vagoane ca ale noastre circula si în Germania, tara care este un model pentru transportul în comun. În Germania nu exista notiune de maxi-taxi. Transportul cu maxi-taxi pe acelasi traseu ca tramvaiul reprezinta o concurenta neloiala.
A.A.:Câte abonamente subventionate a acordat societatea Eltrans pâna în momentul de fata?
I.C.:Avem cam 8000 de abonamente pentru pensionari si elevi, iar costul unui abonament este de 15 lei. Un abonament întreg este 40 de lei. Ca sa poti misca societatea îti trebuie bani si pentru subventii si pentru dotari. Noi înca ne descurcam multumitor. Niciun oras din tara nu are vagoane ca Botosanii. Noi avem un parc dublu si uzura nu este atât de mare. De asta tinem la aceste vagoane. Cheltuim 100 de milioane pe luna, o suma infima dupa parerea mea, pentru întretinerea acestui parc. Mentinem transportul într-un oras resedinta de judet. Noi adormim cu tramvaiele si ne trezim cu ele. Societatea Eltrans nu are datorii la stat si nu stim de ce ne critica toti. Biletul costa în realitate 1,4 lei noi si noi îl vindem cu 1 leu. Este un pret social, de protectie, iar Eltrans-ul nu-si încaseaza diferenta.

Am parasit biroul domnului director pastrând în gând imaginea unui mijloc de transport modern, ecologic si fara concurenta. Pentru a ajunge la acelasi nivel cu orase ca Parisul sau Bruxelles-ul, municipiul Botosani mai are de trecut prin multe etape. E greu, dar nu imposibil.

Andreea Agache

08.10.2007

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:09    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Maxi-taxi, contestat pe considerente politice

Transportul în regim de maxi-taxi stârneste dispute între conducerea S.C. Microbuzul S.A si cei din Consiliul de Administratie al societatii Eltrans. Pe de o parte cei din administratia Eltrans-ului acuza societatea Microbuzul de neimplicare în remedierea neregulilor sesizate, iar de cealalta parte conducerea societatii în cauza sustine ca toate acuzatiile se fac din motive politice si nu pentru ca societatea ar întâmpina astfel de probleme. Eugen Nitura, membru în Consiliul de Administratie al societatii Eltrans si vicepresedinte al organizatiei judetene a Partidului România Mare, a declarat într-o conferinta de presa ca situatia transportului în regim de maxi-taxi a ramas aceeasi pentru ca societatea Microbuzul nu a facut nimic ca sa rezolve neregulile sesizate. „Se constata în continuare ca nu se dau bilete, iar transportul se face peste capacitatea maxima admisa, mai ales în zilele de sarbatoare sau miercuri când e zi de târg. De asemenea, stationeaza în statiile de maxi-taxi, fapt care le permite sa ia calatorii tramvaielor. Societatea Microbuzul doar s-a facut ca ia masuri si nu s-a îmbunatatit nimic în ceea ce priveste transportul cu microbuzul”, a precizat Nitura. Ca raspuns la declaratia acestuia, Dumitru Balan, directorul societatii Microbuzul, a declarat: „Eu astazi (n.r. ieri) am fost în control si nu am vazut astfel de nereguli. Aceste declaratii se fac din motive politice si nu vreau sa fiu implicat în campania electorala a PRM-ului. Eu îmi fac treaba cum stiu eu mai bine si cei din administratia Eltrans ar trebui sa se gândeasca ca 80% din populatie este nemultumita de activitatea lor. Când au fost sesizate acele probleme am facut reduceri de personal si am disponibilizat acei angajati care nu respectau regulile bunului simt pentru ca au comentat lucrul acesta. Acum ce ar vrea...sa mearga microbuzele fara conducatori auto? Este o chestiune absolut absurda”.

Andreea Agache

20.10.2007

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:11    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

De dragul calatorilor,
Eltrans merge in pierdere

Societatea de transport în comun din Botoşani are pierderi programate. Mijloacele de transport care circulă sâmbăta şi duminica nu fac altceva decât să care aerul proaspăt din Cătămărăşti în zona ceva mai poluată de pe Ion Pillat. Cu toate acestea, Ioan Comariţa, directorul Eltrans, spune că nu are ce să facă. „Mie mi-a fost stabilit de către Consiliul Local o anumită frecvenţă a tramvaielor, pe care trebuie să o respect. Dacă se va hotărî altceva, voi pune în practică. Ştiu că merg în pierdere, dar am totuşi pensionari care circulă sâmbăta şi duminica”, a declarat Ioan Comariţa. Pe de altă parte, au intervenit câteva modificări în ceea ce priveşte intervalul dintre tramvaie, menite să reducă din pierderi. „Sâmbăta, tramvaiele vor circula între orele 5.30-22.20, faţă de cursul săptămânii, când programul începe la 4.45 şi se termină la 23.00. Am observat că nu avem clienţi, motiv pentru care am redus programul. Şi la fel se va întâmpla şi duminica”, a precizat Ioan Comariţa. În medie, societatea Eltrans câştigă sâmbăta şi duminica 7.000 de lei, bani care abia acoperă cheltuielile. „Este un soi de echilibru, dar trebuie să circulăm. Cei care au abonamente, ştiu că tramvaiul trebuie să ajungă în staţie şi nu îl interesează dacă eu merg în pierdere”, a adăugat Comariţa. Tot pentru a încerca reducerea pierderilor, în weekend şi numărul de tramvaie care ies din depou este mai mic. Tot în cursul acestui an, Eltrans va demara o investiţie care va duce la reducerea cheltuielilor. Este vorba de realizarea buclei de la gară, astfel încât tramvaiele nu vor mai fi nevoite să facă rondul în Cătămărăşti. „Sâmbăta şi duminica, noi avem clienţi care merg în general de la Piaţa Mare până la gară. Vom realiza această lucrare, deja se face proiectul”, a menţionat Ioan Comariţa.

Răzvan C.

22.08.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:12    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tramvaie noi în Botoşani

Potrivit unui acord semnat între România şi Norvegia, Guvernul norvegian va aloca ţării noastre 49 de milioane de euro, bani acordaţi pentru proiecte depuse până la 1 mai 2009, proiecte care urmăresc, printre altele, reducerea emisiilor de gaze naturale. Municipalitatea botoşăneană a identificat o posibilitate de a accesa banii oferiţi de guvernul norvegian şi a pregătit un proiect intitulat „Dezvoltarea unui transport durabil” şi intenţionează accesarea sumei de şase milioane de euro. „Proiectul nostru corespunde criteriilor indicate de către partea norvegiană şi avem în acest fel posibilitatea de a moderniza transportul local în comun”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Valoarea totală a proiectului este de şase milioane de euro, dintre care cinci reprezintă fonduri nerambursabile, iar un milion de euro trebuie asigurat de către municipalitate. „Fiţi siguri că în momentul în care cineva îţi dă cinci milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect, găseşti cu siguranţă un milion de euro”, a dat asigurări Cătălin Flutur că proiectul se va derula. Cu banii obţinuţi, municipalitatea va achiziţiona tramvaie noi, cele folosite în prezent de către Eltrans vor fi modificate în aşa fel încât şi persoanele care suferă de diverse deficienţe locomotorii să le poată folosi şi se va lucra la reabilitarea căii de rulare a tramvaielor.

Răzvan C.

23.04.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:13    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Primăria renunţă la tramvaie second-hand pentru cele noi

Intenţia celor de la Eltrans de a achiziţiona tramvaie second-hand din Germania a fost oprită pentru moment de către municipalitate. Reprezentanţii societăţii de transport în comun au solicitat municipalităţii un acord de principiu vizând achiziţionarea unor tramvaie şi era necesar şi un acord de garantare al Consiliului Local. „În principiu, eram de acord cu propunerea celor de la Eltrans, ei au venit la primărie şi cu o propunere în acest sens. Însă, avem posibilitatea să modernizăm transportul în comun din Botoşani cu fonduri de la guvernul norvegian şi atunci mai aşteptăm. Ar fi anormal să cheltuim banii de la bugetul local, când putem prinde o finanţare externă pe acest segment”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Municipalitatea a depus un proiect în cadrul Programul de Cooperare Norvegian pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă, care face referire la promovarea unui transport urban civilizat. României i-au fost alocate în acest proiect de către guvernul norvegian 48 de milioane de euro, iar municipalitatea botoşăneană a depus proiectul „Dezvoltarea unui transport durabil în Botoşani prin reabilitarea şi modernizarea transportului local cu tramvaiul”. Valoarea acestuia este de şase milioane de euro, din care cinci milioane înseamnă grantul oferit de norvegieni. Potrivit proiectului, primăria vrea să achiziţioneze tramvaie noi, care ulterior să fie adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap, dar este urmărită şi reabilitarea căii de rulare.

Răzvan C.

20.05.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:15    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Bucla de la Gară, realizabilă

O investiţie care ar putea reduce nivelul pierderilor societăţii Eltrans va fi pusă în practică în cursul acestui an. Este vorba de realizarea buclei de la Gară, fapt care ar determina ca, în zilele în care traficul este unul redus, tramvaiele să nu mai întoarcă la capăt şi la gară, în acest fel fiind redus consumul de energie electrică. „Cei de la Eltrans au solicitat aprobarea acestei investiţii, care ar putea fi benefică societăţii. Atât timp cât tramvaiele circulă de cele mai multe ori goale până în capăt la Cătămărăşti, ar fi indicat să întoarcă la Gară”, a declarat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. Ideea este susţinută şi de consilierul local Ştefan Mihai, dar şi de conducerea societăţii de transport în comun.

Răzvan C.

27.05.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:17    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eltrans, privată de unele investiţii

Prevăzută să aibă loc în cursul acestui an, lucrarea de reabilitare a rondului de tramvai de la gară va fi amânată, iar data la care va fi pusă în practică această lucrare nu a fost încă anunţată de către reprezentanţii municipalităţii. Potrivit unei propuneri a directorului Ioan Comariţa, susţinut la acea dată şi de unii consilieri locali, printre care şi Cătălin Alexa, ajuns ulterior viceprimar, primăria ar fi trebuit să aloce bani pentru reabilitarea rondului de la gară, lucrare absolut necesară, susţinea Ioan Comariţa. „Cel puţin sâmbăta şi duminica, tramvaiele au călătorit numai până la gară, iar până la capăt circulă mai mult goale. Dacă am face această investiţie, am scurta traseul tramvaiului cu peste doi kilometri, implicit am avea cheltuieli mai mici cu energia electrică”, a declarat Comariţa. Toate bune şi frumoase şi toată lumea părea să fie de acord. Au fost alocaţi şi bani în acest sens. „Eltrans are prins în buget anul acesta 1,6 milioane de lei subvenţii alocate de la bugetul de stat reprezentând diferenţa de preţ la abonamente şi bilete, 200.000 de lei pentru reabilitarea căii de rulare şi a buclei de la gară şi alte 210.000 de lei pentru proiectare şi lucrări de intervenţie”, a declarat Ioan Sănduc, director economic al Primăriei municipiului Botoşani. Numai că, lucrarea nu va mai fi pusă în practică, cu siguranţă nu anul acesta, iar reprezentanţii municipalităţii nici nu au oferit o altă dată. „Ideea era una bună, iar eu am susţinut-o. Numai că a fost făcut un proiect, iar proiectantul a spus că pentru realizarea lucrării este nevoie de nici mai mult nici mai puţin de 800.000 de lei, bani pe care nu îi avem acum pentru aşa ceva”, a spus viceprimarul Cătălin Alexa. Reabilitarea buclei de la gară este costisitoare, spun reprezentanţii primăriei, pentru că acolo nu s-a circulat de ceva timp, calea de rulare este veche, iar schimbarea macazurilor vechi şi înţepenite cu altele noi presupune, din nou, cheltuirea unor sume semnificative de bani.

Răzvan C.

26.07.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:19    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sperietoarea Eltrans transpiră pe bani publici
Miliarde îngropate în cadavre de metal

Zeci de miliarde de lei din buzunarele botoşănenilor sunt tocate anual pentru menţinerea pe şinele municipiului a unor tramvaie astmatice. Eltrans SA, firmă care are unic asociat Consiliul Local, a devenit un cadavru de metal, asezonat cu mesaje outdoor, menţinut în peisajul botoşănean doar prin interesele insuficient argumentate ale unor oficiali. Deşi sunt văzute adesea circulând goale prin oraş, „ca nişte sperietori”, cum spunea cândva fostul primar Egner, membrii Consiliului de Administraţie (CA) se încăpăţânează să declare societatea ca fiind de necesitate socială. Şi asta, în condiţiile în care însuşi directorul firmei de transport a declarat că botoşănenii au ales alte variante pentru că le sunt mai convenabile. De ani de zile, în gaura neagră de la Eltrans se pierd cu ştiinţă sute de miliarde de lei, dar factorii de decizie ai municipiului refuză să închidă societatea sau să o privatizeze, pentru că pe spatele ei înghit lunar indemnizaţii frumuşele membrii CA. Aşa se explică şi majorarea în fiecare an, în cuantum frumuşel, a salariului directorului general, în condiţiile în care societatea gâfâie prin municipiu cu stindardul eficienţei în bernă. Indemnizaţia membrilor CA este între 5 şi 10% din salariul directorului general. Cu cât este mai mare salariul său, cu atât cresc şi sumele încasate de membrii CA, adică de unii consilieri locali. În fiecare an se dă vălul de pe situaţia societăţii de transport, dar cei îndreptăţiţi să intervină se prefac a nu auzi şi a nu vedea. Nu mai miră pe nimeni că, luând exemplul situaţiei Eltrans, mulţi botoşăneni afirmă tot mai des că aleşii lor îşi bat joc de banul public.

Eltrans, moartă fără subvenţii

„Pentru fiecare abonament gratuit, indiferent că este pensionar sau elev, primim de la primărie 15 lei de abonament. Acel abonament costă 48 de lei. Primăria decontează, deci, doar 15 lei. Diferenţa o înregistrăm la pierderi. Asta este hotărârea Consiliului Local, de vreo doi ani de zile”, a precizat directorul Ioan Comariţa. Societatea are 27 de vagoane, din care doar 15 fac transport public local. „Restul sunt în diferite stadii de reparaţii şi de revizie. Nu poţi să le pui pe toate în circulaţie şi nici nu sunt necesare. Costurile sunt prea mari şi nu se justifică... Personalul este acelaşi de ani de zile. Sunt cam 135 de oameni per total angajaţi la Eltrans. Ce să vă spun, se simte concurenţa societăţii Microbuzul SRL. Toate liniile de maxi taxi sunt paralele cu tramvaiul. Salariile angajaţilor au crescut anul acesta cu 20%. Componenţa CA al societăţii a rămas acelaşi, chiar dacă s-a schimbat configuraţia Consiliului Local. Vorbim de subvenţii, dar trebuie să ştiţi că în Bucureşti, spre exemplu, 70% din ponderea veniturilor societăţii de tramvaie este reprezentată de subvenţii. Preţul biletului la noi nu este real. O călătorie ar costa în jur de 15.000 de lei vechi, dar noi ducem călătorul cu 12.000 de lei vechi. Este adevărat că fără subvenţie nu ar putea exista societatea Eltrans, de altfel niciun mijloc de transport nu poate exista fără subvenţie”, a încercat Comariţa să cosmetizeze dezastrul de la Eltrans şi în acelaşi timp să adoarmă interesul cetăţenilor pentru cheltuirea banilor publici.

Drepturi ca în fabula lui Esop

Pentru a înţelege spre ce zări a vrut Comariţa să ne teleporteze vigilenţa este suficient să ne gândim că nu are dreptate cel puţin în ultima parte a declaraţiei sale. Şi asta, pentru simplu fapt că dacă luăm în calcul doar societatea Microbuzul SRL, putem spune că firma respectivă nu a beneficiat de niciun leu subvenţie şi este net superioară ca şi eficacitate. Iar dacă tot vorbim de subvenţie, demn de luat în seamă ar fi şi un alt aspect. Eltrans circulă doar pe două linii şi doar în municipiu. Microbuzul, spre exemplu, circulă şi până la ieşirea din Cătămărăşti Deal şi până la Tulbureni. Pentru a beneficia de subvenţie, cu ce sunt mai presus cei din zona Căii Naţionale sau ruta Victoriei – Fabrica de Mobilă, faţă de cei din Tulbureni? Pensionarilor şi elevilor din Tulbureni cine le subvenţionează călătoriile? Sau aleşii locali nu au gândit până acum decât de la depoul Eltrans până în zona Luceafărul?! În Bucovinei, Primăverii sau celelalte cartiere ale municipiului nu sunt tot călători care i-au ales pe consilierii locali membrii în CA şi în AGA ale Eltrans? Pentru luna august a anului în curs, Eltrans a eliberat 5.782 de abonamente subvenţionate de către municipalitate pentru pensionari, iar pentru elevi, în luna iunie, au fost eliberate şi, deci subvenţionate, 3.950 de abonamente. Adunând abonamentele şi înmulţind cu 15 lei rezultă suma totală a subvenţiilor lunare acordate de către administraţia locală societăţii Eltrans. Şi asta, în condiţiile în care media lunară a biletelor vândute pe tramvaie este de 100.000.

Circuli cu microbuzul şi plăteşti la tramvai

Anul trecut, media biletelor vândute era de 130.000. Întrebat fiind care este cauza care-i determină pe botoşăneni să circule mai mult cu microbuzele decât cu tramvaiul, Comariţa a răspuns scurt: „Cetăţeanul alege. El ştie care este soluţia cea mai convenabilă lui”. Şi dacă este aşa, ce interese sunt să menţii în viaţă un cadavru cu certificat la ORC şi, pe deasupra să-l mai şi transfuzezi cu bani de la bugetul local, adică din banii contribuabililor, adică a celor care aleg să nu circule cu tramvaiul? Dacă preţul biletului pentru o călătorie cu microbuzul este mai mic cu 3.000 de lei vechi faţă de tramvai, în realitate călătorii cu maxi taxi plătesc mai mult prin banii colectaţi de la ei ca impozite şi taxe şi pompaţi în Eltrans. Sau, altfel spus, plătim bilete pentru Eltrans, deşi nu circulăm cu tramvaiul. „Tramvaiul trebuie subvenţionat. Pentru că odată merge cu 20 de călători, odată cu 30. Dacă aş avea tot timpul o medie de 70-80 de călători pe tramvai, nu ar mai fi nevoie de subvenţie. 1,5 miliarde de lei lunar se duce la bugetul statului. Cea mai mare cheltuială este cu energia care ajunge la 900 de milioane de lei lunar. 30% din cheltuieli reprezintă doar energia”, a mai justificat Ioan Comariţa situaţia economică de la Eltrans. Şi situaţia prezentată persistă de cel puţin opt ani de zile. O societate în moarte clinică, intrată în dezintegrare economică, căreia o mână de aleşi locali şi poate nu numai ei încearcă să-i menţină respiraţia artificială prin bani din buzunarele şi aşa subţiri ale contribuabililor. Lunar se pierd prin subvenţie aproximativ 145.980 de lei, bani cu care s-ar putea rezolva multe alte probleme stringente pentru botoşăneni.

Soluţii asasinate

„Eu pornesc de la ideea că trebuie suspendate şi trecute în conservare tramvaiele, pentru că nu are niciun rost să circule goale prin oraş, ca nişte sperietori. Fiecare cursă a unui tramvai produce acum pierderi de aproximativ două milioane de lei, pe care îi plăteşte primăria şi deci cetăţenii”, declara Florin Egner în 2000, pe atunci primar al municipiului. În 2005, Vasile Chiru, liderul BNS Botoşani, credea că dacă Eltrans nu e capabilă să asigure anumite venituri înseamnă că e susţinută din umbră de unii demnitari. Declaraţia a fost făcută după ce s-a aflat, după un control al Curţii de Conturi, că societatea nu a plătit timp de patru ani niciun fel de contribuţii la fondul asigurărilor sociale. Liderul BNS, confederaţie la care este afiliat şi sindicatul societăţii de transport Eltrans, a declarat atunci că „numai interesul unor demnitari locali face ca societatea care se află în subordinea CL să fie susţinută cu toate pierderile înregistrate”. Un an mai târziu, consilierul local Manuela Zarug trăgea şi ea un semnal de alarmă privind situaţia de la Eltrans. Aceasta nu era de acord cu sumele de bani primite cadou de către Eltrans. „Din cei 160 de angajaţi ai societăţii, bani efectiv aduc doar cei 38 de vatmani şi taxatori”, spunea atunci Manuela Zarug. Situaţia s-a menţinut, doar că acum, potrivit declaraţiilor directorului Comariţa, dacă în circulaţie sunt doar 15 tramvaie, înseamnă că doar 30 de angajaţi produc plus valoare. Manuela Zarug susţinea încă de pe atunci că situaţia la Eltrans ar fi alta dacă capitalul societăţii ar fi unul privat. Părerile consilierului Manuela Zarug din 2006 erau susţinute şi de fostul prefect Cristian Roman. Acum, o astfel de viziune are şi administratorul societăţii de transport Microbuzul SRL. „Cred că, în ultimă instanţă, Eltrans trebuie menţinută, dar creat un parteneriat cu o altă firmă locală de transport public, care şi-a dovedit eficienţa în ultimii cinci ani. Adică, Eltransul să transporte călătorii până la o anumită staţie, de unde aceştia să fie preluaţi de către microbuze şi duşi, de exemplu, până la Tulbureni, cu acelaşi bilet pe care l-au plătit la tramvai. Adică o asociere în care delegarea gestiunii să fie comună. Sau societatea să se privatizeze. Oricum, cel mai bine va fi când Eltrans va avea un manager privat, care ar avea şi interes să reducă pierderile şi să obţină profit”, a susţinut Dumitru Balan, administratorul societăţii Microbuzul SRL.

Marian MOROŞAN

26.08.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:20    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tramvaie second hand, în rate

Şefii societăţii de transport în comun încearcă în aceste zile perfectarea unui acord cu societatea similară din Dresda, Germania, în vederea achiziţionării a 15 tramvaie second hand, dar modernizate. Achiziţia, se pare, se va concretiza numai în condiţiile în care nemţii vor fi de acord ca plata să se facă pe parcursul a doi ani. „Nu ştim încă dacă se va concretiza sau nu acest lucru. Este o intenţie a celor de la Eltrans, au făcut o propunere nemţilor, iar în funcţie şi de răspunsul acestora se va discuta şi la nivelul Consiliului Local”, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Şefii Eltrans încearcă achiziţionarea a 15 tramvaie, preţul unui astfel de mijloc de transport fiind de 25.000 de euro. Cum însă societatea botoşăneană nu are banii necesari, investiţia va fi asigurată tot de municipalitate. „Păi Eltrans de unde să aibă bani? Va fi o investiţie a Consiliului Local, pentru că, oricum, Eltrans stă destul de prost la capitolul tramvaie”, a adăugat Alexa.

Răzvan C.

12.11.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:21    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Microbuzele Eltrans, puse la treabă

La aproape patru ani de la data achiziţionării, microbuzele Iveco ale societăţii Eltrans au „prins” în sfârşit un contract mai gras. Contractul permite conducerii societăţii să achite ratele de leasing fără să apeleze la banii intraţi în conturile unităţii din activitatea de transport cu tramvaie, ba mai mult, rămân şi bani în plus. Este vorba de un contract încheiat cu operatorul de transport în comun din municipiul Dorohoi, care a preluat cele trei microbuze. Contractul a fost încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, iar cele trei microbuze au început deja să circule pe trasee. „Este un contract nu bun, ci foarte bun obţinut de societatea Eltrans, dar vreau să vă spun că este exclusiv meritul preşedintelui comisiei III din cadrul Consiliului Local şi aici mă refer la domnul Ovidiu Luca. Am vrut numai să demonstrăm că, dacă există interes pentru a face societatea să meargă, se poate. Acolo am însă impresia că nu a fost un manager bun şi nimeni nu şi-a dat interesul ca societatea să funcţioneze mai bine. S-a obişnuit domnul Comariţa cu mici ciubucăreli, iar de altceva nu a fost interesat”, a declarat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. Potrivit contractului, pentru utilizarea fiecărui microbuz, societatea dorohoiană va plăti lunar 3.100 de lei, iar durata acestuia este de şase luni. „Spunem că este foarte bun contractul în condiţiile în care leasing-ul era de 2.500 de lei lunar pe microbuz, deci pe lângă faptul că acoperim această taxă, microbuzele aduc şi venituri suplimentare, aşa cum ar fi trebuit să fie de fapt situaţia de la început”, a arătat Ghiorghiţă. Mai trebuie spus că, la sfârşitul anului 2004, Eltrans a achiziţionat cinci microbuze Iveco, fără însă a fi pusă la punct o strategie clară de utilizare a acestora. Mai mult, în aprilie 2005, a avut loc licitaţia în vederea atribuirii traseelor judeţene operatorilor de transport, licitaţie la care cei de la Eltrans nu au participat, deşi aveau toate atuurile să câştige. Nici trei ani mai târziu, la aceeaşi licitaţie, cei de la Eltrans nu s-au prezentat.

Răzvan C.

25.11.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:24    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Directorul de la Eltrans a fost demis

* fostul director, Ioan Comariţa, a fost înlocuit cu consilierul local PD-L Victor Ivănescu

Directorul societăţii de transport în comun din Botoşani, Ioan Comariţa, a fost ieri demis din funcţia de director al societăţii Eltrans. Decizia Adunării Generale a Acţionarilor vine ca urmare a rezultatelor financiare nemulţumitoare înregistrate de societate. Ieri, membrii AGA au decis ca, în locul directorului Ioan Comariţa, să fie desemnat Victor Ivănescu, care va trebui să predea mandatul de consilier local, lucru pentru care are răgaz de numai 30 de zile. Fostul director a încercat să pară cât se poate de degajat în momentul în care a fost luată decizia demiterii sale şi a lăsat să se înţeleagă că noul director va avea serioase probleme cu sindicatul. Nu a precizat însă de a cui parte se va situa fostul director. „Nu pot să fac altceva decât să-i urez succes noului director în negocierea cu sindicatele. Iar eu, ca om care am lucrat 20 de ani cu tramvaiele, voi încerca totdeauna să-l ajut”, a declarat Ioan Comariţa. Noul director, Victor Ivăneascu, a declarat ieri că va face tot posibilul ca societatea să fie pusă pe picioare din punct de vedere economic. „Eu cred că societatea poate fi remontată din punct de vedere economic. Dacă nu aş fi crezut acest lucru, poate nu aş mai fi dorit acest post”, a precizat Ivănescu. Tot ieri a fost stabilită şi componenţa Consiliului de Administraţie, din care va face parte Eugen Niţură (PRM), Dinu Aolăriţei (PD-L), Liviu Rădăşanu (PD-L), Victor Ivănescu (PD-L) şi Marian Sergiu.

Răzvan C.

23.12.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:25    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cătălin Flutur: „Victor Ivănescu va şti să comunice cu salariaţii Eltrans”

Deşi recunoaşte că noul director al societăţii Eltrans nu va avea viaţă uşoară în noua funcţie, primarul Cătălin Flutur a declarat ieri că Victor Ivănescu are un mare avantaj în comparaţie cu Ioan Comariţa, fostul director, lucru care îl va ajuta foarte mult să pună pe roate societatea. Potrivit lui Flutur, Ivănescu va şti să comunice mai bine cu salariaţii, lucru esenţial în opinia sa în gestionarea unei activităţi. „Mă aştept ca noul director de la Eltrans să aibă mai multă disponibilitate în comunicarea cu salariaţii, va avea o mai bună relaţie cu sindicatele. Mai mult, cred că este foarte important faptul că îl recomandă pregătirea profesională, el nu este profesor, sau mai ştiu eu ce altceva”, a precizat primarul Cătălin Flutur. Deşi nu mai este la conducerea Eltrans, Ioan Comariţa va fi în continuare de ajutor societăţii de transport, a spus Cătălin Flutur. „Vom folosi şi experienţa domnului Comariţa, este cel mai longeviv director din sistem, vom face o propunere pentru a-i folosi experienţa. Marea problemă a lui era comunicarea cu angajaţii”, a precizat Cătălin Flutur. Proiectul societăţii de transport în comun de achiziţionare a 15 tramvaie Tatra va fi continuat de actualul director, dar este posibil să intervină ceva modificări în ceea ce priveşte preţul de achiziţie. „Preţul iniţial era de 25.000 de euro per tramvai. Vom vedea dacă vom cumpăra aceste tramvaie la acelaşi preţ sau la unul mai mic. Este vorba de o achiziţie publică şi atunci totul se poate negocia”, a declarat Victor Ivănescu, noul director al Eltrans. Declaraţiile acestuia au fost susţinute şi de primarul Cătălin Flutur, care a spus că este foarte posibil ca printr-o nouă negociere să fie găsite tramvaie mai bune la un preţ mai mic.

Răzvan C.

24.12.2008

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Joi 15 Ian 2009 22:27    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nota mea: sa vedeti cit de bine comunica noul director cu angajatii Eltrans.

Restrângeri de personal la Eltrans

Situaţie incertă la Eltrans Botoşani: cel mai probabil în cursul acestui an, mai mulţi salariaţi ai societăţii vor fi nevoiţi să-şi facă bagajele şi să plece din societate, în condiţiile în care pontarea acestora pe statele de plată nu fac altceva decât să aducă pierderi societăţii de transport în comun din municipiu. Asta pentru că, deşi la stradă pot ieşi 14 tramvaie, numărul celor care le deservesc este inexplicabil de mare. Vorbim practic de 40 de vatmani şi 40 de taxatori, care îşi fac veacul prin mijloacele de transport, fără însă ca şi încasările societăţii să fie direct proporţionale. „Este clar, dacă vom achiziţiona nu 16 tramvaie, ci numai opt, dar care să aibă sisteme de autotaxare, vom renunţa la o parte din personal. Acest lucru i-a fost cerut lui Ioan Comariţia încă de acum doi ani, dar se pare că nu a fost voinţă”, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Practic, se pare că fosta conducere a societăţii a menţinut absolut artificial zeci de angajaţi în cadrul societăţii, fără să încerce să diminueze cheltuielile de personal, deşi acestea erau absolut imperative.

Răzvan C.

10.01.2009
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Vin 20 Feb 2009 21:13    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Primăria Botoşani, investiţii în sistemul de tramvai în ciuda greutăţilor

Primăria oraşului Botoşani intenţionează să publice anunţ de achiziţie publică în vederea cumpărării de tramvaie second-hand. Viceprimarul instituţiei, Florin Ghiorghiţă, a declarat că municipalitatea a discutat cu o firma germană în legătură cu achiziţionarea a 15 tramvaie din Germania, la un preţ total de 350.000 de euro, 1 tramvai urmând a fi primit ca bonus în cazul materializării tranzacţiei. Acesta a precizat că primăria nu-şi permite să cumpere vehicule noi care ar costa cel puţin 1 milioan de euro. În opinia oficialului botoşănean, actualul parc de tramvaie al regiei de transport public, Eltrans, parc ale cărui ultime tramvaie au fost cumpărate în 2002, este depăşit.
Adriana Zăiceanu, director executiv şi responsabil cu achiziţiile în cadrul Primăriei Botoşani, ne-a declarat că se aşteaptă aprobarea bugetului de investiţii pentru a se demara proiectul şi că încă nu s-a stabilit niciun contact cu vreo firmă privind furnizarea materialului rulant. Reprezentanţii municipalităţii au fost înştiinţaţi de autorităţile judeţene că li se va aproba bugetul la începutul lunii martie. Directorul executiv al Primăriei a mai spus că se vor cumpăra atâtea tramvaie cât va permite bugetul de investiţii şi că se estimează achiziţionarea a 8-10 tramvaie deşi se speră ca parcul să cuprindă 20 de noi vehicule. Zăiceanu a adăugat că instituţia întâmpină mari greutăţi financiare atunci când vine vorba de transportul urban pe şină, reţeaua de tramvai fiind în stare precară iar studii de prefezabilitate comandate de Primărie indică faptul că pentru reabilitarea şi mentenanţa a fiecărui km de cale ferată fiind necesar 1 milion de euro. Municipalitatea Botoşani a solicitat pentru 2009, 1,6 milioane de lei (circa 372,3 milioane euro) pentru achiziţii şi recondiţionare de material rulant.
În aprilie 2008, Primăria Botoşani a mai demarat un program de investiţii pentru achiziţionarea de tramvaie second-hand în valoare de 5 milioane de euro în cadrul unui parteneriat româno-norvegian care promova transportul urban ecologic, proiect nematerializat însă. Conform unui raport recent al Adunării Acţionarilor Eltrans, societatea a cumulat pe 2008 o pierdere de 250.000 de lei (aproape 60.000 euro) din cauza scăderii numărului de călători cu tramvaiul, cu 30.000 mai puţini decât în 2007. În luna ianuarie 2008 s-au înregistrat 130.000 de călători iar în luna iulie numărul lor a scăzut la 96.000. Viceprimarul Ghiorghiţă a indicat ca cele mai probabile cauze preţul mai ridicat al unui bilet de tramvai decât unul de microbuz şi lipsa atractivităţii tramvaielor ca suport pentru publicitate outdoor, încasările fiind cele mai mici dintre toate tipurile de vehicule din parcul Eltrans.

Railway Insider, 16.02.2009
Sus
Catalin Ghita
Colaborator al ONG Transira

Data inscrierii: 11/Noi/2005

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 13:10    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ce va spuneam?!?

Iata cum se pregateste terenul pentru "revolutia maxi-taxi" si la Botosani: cica in weekend ar fi bine sa circule maxi-taxi, pentru "eficientizare"...

Dupa cum vedeti, "alesii" (ei intre ei, ei cu ei) se prefac ca mor de grija cetateanului-votangiu, dar nu stiu cum se face ca acest "mai bine pentru cetatean" se traduce mai mereu prin dube...

http://www.evenimentuldebotosani.ro/viewArticol.php?articol_id=32784

"Firma Eltrans, incapabila sa elimine pierderile

Eltrans SA, firma care asigura transportul cu tramvaie in Botosani, vrea sa elimine principalele pierderi, iar pentru asta ar trebui ca in week-end sa sisteze transportul de la Gara in Zona Industriala. Desi aceasta portiune aduce cele mai mari pierderi companiei, Eltrans nu are banii necesari pentru a lua aceasta masura. „Pentru asta ar trebui sa reabilitam bucla de la Gara, astfel ca ambele trasee sa poata intoarce la fosta Integrata pentru a nu mai circula fara calatori pana in Catamarasti. Din pacate, nu avem fondurile necesare pentru a realiza aceasta investitie, care, spun eu, ar fi trebuit sa fie realizata de mult. Anul acesta sunt slabe sanse pentru a o pune in practica din cauza conjuncturii economice”, a declarat Victor Ivanescu, directorul societatii subordonate Consiliului Local. La sfarsitul saptamanii, tramvaiele, indiferent daca vorbim despre linia 101 sau 102, circula de cele mai multe ori fara calatori. Faptul ca de la gara calatorii ar putea fi preluati de maxi-taxi ar duce la eliminarea de pierderi semnificative pentru societatea Eltrans si pentru bugetul local.

Ivanescu a precizat ca a solicitat Curtii de Conturi sa deruleze o verificare amanuntita la Eltrans pentru a se sti cu exactitate ce s-a intamplat cu societatea in perioada in care a fost condusa de fostul director Ioan Comarita. Acesta din urma a fost reangajat in cadrul firmei subordonate Consiliului Local, pe un post de conducere. Ivanescu a precizat ca intentioneaza sa faca o radiografie a activitatii firmei pentru ultimii ani, iar in cazul in care sunt descoperite nereguli sa fie sesizat Consiliul Local pentru a lua masurile de sanctionare a celor care se fac vinovati. (Bogdan Caliniuc)
"

Dr2005

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 14:15    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Portiunea aia chiar nu e rentabila in week-end...

,,Masura" necesara e un biet macaz (!) pe care Eltrans NU are bani sa il cumpere!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Radu161

Data inscrierii: 21/Aug/2007

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 21:53    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Au dreptate...pret macaz + comision licitatie + comision importator + ... + comision gigel care monteaza macazul
Scump doamna, scump, duba e mai ieftina...

Rumänien über alles!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Brassovia

Data inscrierii: 01/Oct/2007

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 22:28    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sistarea circulatiei in weekend = inceputul sfarsitului.
Brevet de inventie de dincoace de Prut.

Dr2005

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 22:40    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu neaparat... portiunea dintre Gara si Fabrica de Mobila are suficienti calatori cat sa incapa de 4 ori intr-o singura duba... Insa restul liniei isi justifica cu varf si indesat functionarea si in week-end, chiar in conditiile in care dubele circula exact in fata tramvaielor si opresc in exact aceleasi statii.
De lipsa acelui macaz se plangea si dl. Ioan Comarita, inainte sa fie indepartat de la conducerea Eltransului.

Sper sa nu se ajunga la situatia in care nu va mai circula niciun tramvai in week-end... asta chiar ca ar fi inceputul sfarsitului: oamenii nu isi vor mai face abonamente si vor calatorii cu ce vine primul, adica cu duba.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 22:56    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ca tot vorbim de dube, ghici cine are interes (material) in a le inmulti?
Sus
Brassovia

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 23:09    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Acum a devenit evident de ce trebuia compromis si inlocuit un director care s-a straduit din rasputeri sa mentina in circulatie tramvaiul. Statea in calea progresului suprem: duba. Adica "privata", ca sa folosesc un arhaism din Ardeal.
Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Lun 16 Mar 2009 23:25    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cine l-a atacat in permanenta pe directorul Comarita?
Ghiorghita, te astept diseara la portita...

Voi ati vazut vreun document public referitor la transportul din Botosani? Rute, trasee, tipuri si capacitati vehicule, programe de circulatie, operatori, contracte de concesiune?
Sus
Tom
Vizitator

MesajTrimis: Mar 17 Mar 2009 18:49    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

allpress.ro a scris:
Pedelistul Victor Ivanescu a preluat, luni, functia de director al societatii comerciale Eltrans

Am cautat aceasta specificatie, desi o banuiam deja. La Iasi, un alt pedeleu visa la ecartament mailat ca sa urce in el copilul de un an, de fapt sa se sugrume tramvaiul cu ecartamentul ca sa vina maxitaxi, niste consilieri pedelei vor sa scoata tramvaiul la Galati, un pedeleu a scos tramvaiul la Brasov. Doar Constanta face exceptie, cu toate ca nu prea, fiind orasul din care provine cel mai mare pedeleu al tarii. De Suceava, Satu Mare, Targoviste si Slatina nu stiu daca sunt pedelei sau nu si nici daca maxitaxi inlocuieste troleibuzul.
Sus
Brassovia

MesajTrimis: Mar 17 Mar 2009 19:31    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pare ca desfiintarea transportului electric ar face parte din platforma-program (sectiunea sa privata). Atractia catre "beneficiile" desfiintarilor este evidenta, si vestea tunurilor deja date se propaga rapid de la un oras la altul. Ca o metastaza, invadeaza pe rand toate organele. Unele rezista ceva mai mult, altele cedeaza din prima.

Stati sa vedeti ce va mai urma la Cluj...
Sper sa ma insel, macar de data asta, si scuze pentru off-topic.

Tom
Vizitator

MesajTrimis: Mar 17 Mar 2009 23:27    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Am spus-o la alt topic, o spun si aici: poporul trebuie sa invete sa ignore cancerul dubar.
Cand vine rabla in statie sa-i faca semn sa plimbe ursul si sa urce in autobuzul din spate.
Altfel, nea' Caisa consilierul provenit din tagma Piratilor din Caraibe va invoca faptul ca... poporul prefera duba. Vedeti cazul MAZ la Iasi, cand o coana mare tipa ca pentru ce le-au mai adus daca sunt maxi-taxi.
Sus
Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Mie 18 Mar 2009 08:51    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eltrans nu mai cumpara tramvaie si trece la reduceri de personal

Societatea Eltrans nu va achizitiona anul acesta tramvaie, ci va achizitiona un sistem de cartele care sa inlocuiasca biletele folosite in tramvai. "In niciun caz nu putem aloca la ora actuala, pe langa subventia pe care o dam societatii si care se ridica undeva la sapte-opt miliarde lei, bani pentru achizitia de noi tramvaie. Intr-un an de criza este aproape imposibil. In schimb, suntem in discutii destul de avansate pentru instalarea de validoare si de afisaj in statii, a unor dispozitive de numarare a calatorilor, pe varianta unui credit furnizor. Ei vin, monteaza aceste sisteme si noi le platim in rate, in doi-trei sau cinci ani, functie de cum ne intelegem cu ei ", a precizat viceprimarul Florin Ghiorghita.

Potrivit sursei citate, in tramvaie vor fi instalate validoare ale cartelelor, acestea putand fi incarcate cu un anumit numar de calatorii. Achizitionarea acestui sistem va presupune automat renuntarea la taxatorii de pe tramvaie. Ghiorghita sustine ca achizitionarea acestui sistem presupune o cheltuiala mai mica. "Se reduce din personal in primul rand, pe partea de casieri si casieri-incasatori, in al doilea rand nu mai exista furtul uman. In tramvaie vor fi montate niste dispozitive care numara cati calatori urca, cati calatori coboara. Cei de la societate vor sti cati calatori sunt la un moment dat in tramvai si atunci si incasarile trebuie sa corespunda. Este sistemul de validoare care presupune validarea tichetului, existand si varianta introducerii de cartele cu un anumit numar de calatorii care vor putea fi achizitionate din chioscuri si din statii de tramvaie", a precizat viceprimarul municipiului Botosani. Aceasta varianta va fi discutata, urmand sa se aplice in functie de bugetul municipalitatii.

Evenimentul de Botosani, 10.03.2009
http://www.evenimentuldebotosani.ro
Sus
Catalin Ghita

Data inscrierii: 11/Noi/2005

MesajTrimis: Vin 10 Iul 2009 11:52    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Despre manariile din jurul afacerilor maxi-taxi:

http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Patronul-RVG-in-vizorul-organelor-de-ancheta-pentru-100-Euro-12-1832.html

"Patronul RVG în vizorul organelor de anchetă pentru 100 Euro

Patronul firmei de transport local SC RVG Speed SRL Botoşani, Viorel Grigoraş este în atenţia organelor de poliţie pentru dare de mită, după ce un posesor de microbuz, cu licenţă prin RVG a pus în plicul cu oferte un plic mai mic cu 100 Euro.
Potrivit unei adrese înaintate de Primăria Botoşani către Poliţia municipiului Botoşani, în data de 7 iulie, orele 10.00 la sediul instituţiei, în sala de şedinţe a Consiliului Local s-a organizat licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport călători în sistem de maxi taxi.
În sală au fost prezenţi membrii comisiei de licitaţie, reprezentanţi din partea ANRSC, delegaţi ai firmelor ce şi-au depus documentaţiile pentru participarea la licitaţia publică. După demararea procedurilor specifice s-au deschis pe rând plicurile sigilate de către participanţii la licitaţie. În unul dintre plicuri, respectiv în cel aparţinând SC RVG Speed SRL, membrii comisiei au avut surpriza să găsească un alt plic mai mic, în care erau 100 Euro.
„Nu ştim de ce l-a pus acolo, ori ca să verifice integritatea comisiei, ori din inconştienţă. Era plic cu ştampila RVG. Nu l-am mai desfăcut, dar toţi membrii comisiei au văzut. În cursul zilei de ieri am făcut o sesizare către Poliţia municipiului Botoşani prin care am solicitat să se verifice dacă există elemente de natură penală, dacă s-a încercat mituirea comisiei sau este o altă problemă. A fost trimis şi plicul la poliţie şi aşteptăm rezultatul”, a spus unul din membrii comisiei, care a specificat că motivaţia adusă de reprezentantul RVG a fost că în ziua aia trebuia să îi trimită fetei la Iaşi nişte bani, că pleca în concediu în Croaţia şi din greşeală, a pus plicul.
„În momentul în care vom primi adresa oficială, vom declanşa cercetările, vom identifica suspectul. Competenţa noastră în cazul infracţiunilor de corupţie este doar de a identifica suspectul după care ne vom declina competenţa către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Manuela Ieremie.
Referitor la incident, patronul RVG, Viorel Grigoraş spune că nu a ştiut de organizarea licitaţiei, că doar a delegat pe un posesor de licenţă să participe. „Nu m-am ocupat de licitaţie, nici nu am ştiut când este licitaţia. Un anume posesor de licenţă, Constantin Cârlan a participat la licitaţie, legal, prin firma mea. I-am dat împuternicire să participe cu maşina lui fiindcă are licenţă prin RVG. Am aflat pe urmă că dintr-o eroare a pus un plic care era pentru fata lui la Iaşi. Maşinile RVG în activitatea de maxi taxi nu vor fi văzute niciodată prin oraş. Nu-mi place cum se desfăşoară activitatea de maxi taxi, a precizat Viorel Grigoraş. (Eliza Sofian)
"

Sa fii chiar atat de prost trebuie sa fie groaznic... Laughing Twisted Evil

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Mie 15 Iul 2009 09:50    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Dacă nu curge, poate picură
SC Eltrans speră la bani europeni pentru reabilitarea căii de rulare

Societatea Eltrans Botoşani va trebui să se descurce şi în acest an cum poate referitor la infrastructură. Cei 16,8 kilometri de cale de rulare simplă ar trebui reabilitaţi, însă nu sînt fonduri. Este criză şi obiectivul nu a putut fi încadrat nici în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Directorul Victor Ivănescu a apreciat că infrastructura este încă funcţională, chiar dacă mai intervin şi incidente. "Calea de rulare încă funcţionează. Avem obiective unde şina se uzează mai tare şi bandajele tramvaielor de asemenea, la bucle de întoarcere şi la curbe. Au fost cîteva obiective, din care o parte s-au rezolvat: Fabrica de Mobilă, Luceafărul, schimbătorul la intrarea în depou, curba de la intersecţia Sucevei cu Calea Naţională, făcută acum doi ani de zile. Ar mai fi curba pe Sucevei, la intrare în Primăverii şi bucla de întoarcere de la Capătul lui unu, la 102", a precizat Victor Ivănescu, adăugînd că pentru calea de rulare nu se poate interveni punctual fiindcă necesită o investiţie mare. A fost un proiect numai că nu a încăput şi calea de rulare. Valoarea era foarte mare şi bani au fost puţini. Un kilometru de rulare de reabilitat ajunge pînă într-un milion de euro. Anul trecut a fost făcut un studiu de fezabilitate pentru 5,2 km în ideea că poate intra în proiectul integrat, pe zona Centrului, dar valoarea proiectului era mult prea mare. "Era vorba de 6 milioane de Euro numai pentru calea de rulare, din 14 milioane, cît era valoarea totală. Era prea mult. Trebuiau să fie încadrate 6 proiecte mai mici şi risca să nu fie declarat proiectul eligibil. Pînă în 2013 este o sumă de bani. Poate la anul se vor suplimenta banii, nu au fost consumaţi pe alte axe şi o să îi transfere pe alte domenii", a mai adăugat directorul SC Eltrans Botoşani.

Diana Florescu
Evenimentul, 15.07.09
www.evenimentul.ro

Silviu Sintea
Membru al ONG TRANSIRA

MesajTrimis: Lun 03 Aug 2009 20:09    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.

http://primariabt.ro

Nu se sufla nici un cuvintel referitor la modernizarea infrastructurii de tramvai!

Botosani.pdf
 Description:

Download
 Filename:  Botosani.pdf
 Filesize:  722.71 KB
 Downloaded:  40 Time(s)

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului TRANSPORT PUBLIC -> Judetul BOTOSANI Ora este GMT + 3 ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum